Pl. Vileta 9-11 Torrebesses 646 322 000 centrepedraseca@gmail.com

Turisme Torrebesses

Notícies de la pedra seca i arquitectura popularNovetats i notícies

Wikipedra guanyadora als premis Europa Nostra

La Comissió Europea i Europa Nostra acaben d’anunciar els guanyadors de l’any 2022 dels Premis Europeus de Patrimoni/ Premis Europa Nostra, finançats pel programa Europa Creativa de la UE. Aquest any, en el qual se celebra el vintè aniversari dels premis més prestigiosos d’Europa en l’àmbit del patrimoni, s’han premiat 30 projectes patrimonials destacats de 18 països europeus en cinc categories.

Entre aquests projectes premiats hi ha la Wikipedra en la categoria de Participació i sensibilització ciutadana. Wikipedra és un projecte coordinat per l’Observatori del Paisatge, amb col·laboració del Grup barracaire El Drac Verd de Sitges, a més d’altres entitats i particulars, incloent el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca.

Wikipedra, SPAIN

El jurat dels premis ha destacat que “Wikipedra és un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat. Un nombre impressionant de participants estan implicats en la construcció de l’inventari de construccions de pedra seca, demostrant l’èxit dels socis del projecte en l’explotació de la ciència ciutadana per desenvolupar una base de dades de coneixement que podria salvar el patrimoni de la pedra seca de l’oblit”.

En paraules de l’Observatori del Paisatge «el Premi Europa Nostra reconeix i prestigia la tasca ingent d’entitats i voluntaris d’arreu tel territori i als experts en pedra seca que fan possible la Wikipedra».

Els guanyadors seran guardonats el 26 de setembre a Praga en la Cerimònia dels Premis Europeus de Patrimoni, que se celebrarà a l’Òpera Estatal recentment restaurada i serà coorganitzada per la comissària europea d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel i el president executiu d’Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Després de l’anunci dels guanyadors de 2022, la comissària europea Mariya Gabriel ha declarat: “Felicito sincerament a tots els guanyadors dels Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra d’aquest any per la qualitat excepcional del seu treball i l’obertura a la innovació. L’any 2022 és un any especial ja que estem celebrant el vintè aniversari del Premi de la UE per al Patrimoni Cultural, que s’ha convertit en el premi més destacat per a la comunitat europea del patrimoni. Moltes de les iniciatives premiades demostren l’enorme interès i compromís dels joves pel nostre patrimoni, la nostra història i la nostra identitat cultural, que és especialment rellevant en aquest Any Europeu de la Joventut. Un pensament especial pels guardonats ucranians. Europa Creativa, que cofinança els premis, defensa la promoció de la cultura i la creativitat en la construcció de societats inclusives i cohesionades basades en els nostres valors europeus fonamentals.”

El president executiu d’Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, ha dit: “Els guanyadors dels premis d’aquest any són exemples poderosos de com el nostre patrimoni ens reconnecta amb la natura, ajuda a crear un sentit de pertinença, i és un component integral en el desenvolupament d’una economia circular que dona suport a una forma de vida sostenible i inclusiva. Felicito aquests excepcionals guanyadors, tant professionals com aficionats, per la seva imprescindible i encomiable feina”.

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2022 s’han atorgat a les següents categories: “Conservació i adaptació nous usos”, “Recerca”, “Educació, formació i capacitació”, “Participació i sensibilització ciutadana” i “Campions del patrimoni”.

WIKIPEDRA ho ha estat en la de “Participació i sensibilització ciutadana“.

Els guanyadors dels premis han estat decidits per un jurat format per experts en patrimoni de tot Europa, després de l’avaluació de comitès de selecció independents de les candidatures presentades per organitzacions i particulars de 36 països europeus.

Captura de la pàgina web Wikipedra.

Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra van ser creats per la Comissió Europea el 2002 i han estat gestionats des de llavors per Europa Nostra. Aquests premis compten amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea. Durant 20 anys, els premis han destacat i difós l’excel·lència patrimonial i les millors pràctiques, han fomentat l’intercanvi transfronterer de coneixements i han connectat les parts interessades del patrimoni en xarxes més àmplies.

Europa Nostra és la veu europea de la societat civil compromesa amb la salvaguarda i la promoció del patrimoni cultural i natural. Una federació paneuropea d’ONG del patrimoni, recolzada per una àmplia xarxa d’organismes públics, empreses privades i particulars, que inclou més de 40 països. Fundada el 1963, avui és reconeguda com la xarxa de patrimoni més gran i representativa d’Europa mantenint estretes relacions amb la Unió Europea, el Consell d’Europa, la UNESCO i altres organismes internacionals.

2021 Winners of the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards

Fotografies dels guanyadors de l’edició 2021.


Enllaços d’interès:

Pàgina del premi d’Europa Nostra a Wikipedra.
Pàgina de l’article original a les notícies de l’ASAP.

Horari

Per venir a visitar-nos al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, el nostre horari és:

HORARI D’ESTIU
Juny – Octubre
Dissabtes: 10 – 14 h i 17 – 20 h.
Diumenges: 10 – 14 h.

HORARI D’HIVERN
Novembre – Maig
Dissabtes: 10 – 14 h i 16 – 19 h.
Diumenges: 10 – 14 h.

On trobar-nos

Centre d’Interpretació de la Pedra Seca
Pl. Vileta 9-11, 25176 Torrebesses

Què podeu fer