Pl. Vileta 9-11 Torrebesses 646 322 000 centrepedraseca@gmail.com

Centre d’Interpretació de la Pedra Seca

Centre d’Interpretació de la Pedra Seca (CIPS)

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca és un espai segur, per veure les novetats de les mesures de seguretat i higiene vigents consulteu aquí o el resum de les mesures aquí.

Edifici del CIPS

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, també conegut per les seves sigles CIPS, és un punt de trobada per a descobrir la tècnica de la pedra seca i gaudir del patrimoni històric i etnològic de Torrebesses. El centre disposa d’una petita exposició permanent sobre la pedra seca i una exposició temporal, les dues d’accés gratuït.

També és el punt d’inici de visites guiades per conèixer les construccions de pedra seca del terme (Aljubs, cabanes de volta, marges, etc.) i el patrimoni de Torrebesses (una església romànica amb un retaule gòtic de pedra policromada, un antic molí d’oli, una col·lecció etnològica, entre d’altres). I tallers familiars per descobrir la pedra seca en família.

A més tenim una agenda d’activitats per a tots els públics.

Destacat


Vine a conèixer la pedra seca i el patrimoni de Torrebesses amb les nostres visites i rutes guiades pel terme.

Visita la petita exposició permanent sobre les construccions i la tècnica de la pedra seca que hi ha al centre d’interpretació.

Visita l’exposició actual que allotja el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca.

Consulta les pròximes activitats puntuals o recurrents del centre a la nostra agenda d’activitats.

Gaudeix de la nostra oferta de tallers i activats familiars, per gaudir de la pedra seca i Torrebesses amb els més petits

 

Disposem d’una biblioteca al mateix centre, a més podreu consultar en línia estudis i informació relacionada amb les construccions i la tècnica de pedra seca.

El centre disposa de botiga de llibres, marxandatge i producte km0, servei d’infomació turística, possibilitat de cessió d’espais, etc.

Consulta el nostre horari i on podeu trobar el centre d’interpetació.


Rutes i visites guiades

Dins les nostres activitats organitzem sortides pel terme per tal de conèixer les construccions de pedra seca, que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment del segle XIX i principis del segle XX. Aljubs per a l’emmagatzematge d’aigua, espones i cabanes de volta, expliquem també la relació establerta entre el treball de la pedra, l’aprofitament de l’aigua i el poble i les eines emprades per a treballar la pedra.

Disposem de diferents rutes pel patrimoni monumental, històric i etnològic. Podreu descobrir la història del poble, al mateix temps que es visiten edificis com l’església del segle XII amb el magnífic retaule policromat de Sant Salvador (declarada Bé Cultural d’Interès Nacional), un molí d’oli del segle XIX, el museu-col·lecció etnològica Josep Jané, les cases fortes del poble (amb l’únic palauet renaixentista de la comarca), o l’aventura de l’església «que va matar el fred» del segle XIX. Aquestes rutes es poden complementar amb tallers familiars per conèixer la pedra seca en família.

Altres activitats

També som el centre cultural del poble, on s’hi organitzen exposicions temporals gratuïtes, ja sigui d’art (pintura i escultura) o d’història. També tenim una agenda d’activitats, com tallers infantils, visites guiades amb descompte, caminades, xarrades, etc.

Servei d’informació i documentació de la pedra seca

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca disposa del Servei d’informació i documentació de la pedra seca, on podreu consultar en línea estudis i informació relacionada amb les construccions i la tècnica de pedra seca.

•••
Més informació.

Biblioteca i punt de promoció de l’estudi i el coneixement de la pedra seca

El Centre compta amb una petita biblioteca dedicada a temes d’història, etnologia i arquitectura rural i, amb especial atenció a la tècnica i les construccions en pedra seca. A més el centre duu a terme iniciatives, jornades i concursos per incentivar l’estudi i el coneixement de la pedra seca.

Visita el Centre d’Intepretació de la Pedra Seca

Podeu visitar totes les exposicions que hi ha al centre gratuïtament. El centre disposa de l’exposició permanent de la tècnica i els construccions de pedra seca a Catalunya: Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya, situada a la primera planta, i l’espai d’exposició temporal, a la planta baixa, amb exposicions principalment relacionades amb la pedra seca, l’arquitectura popular, el territori, la pagesia i el paisatge, però també com a un espai per descobrir artistes joves i/o de proximitat que volen mostrar al món la seva obra (Descobriu l’exposició temporal que allotja actualment el centre).

El soterrani de l’edifici, amb les restes de l’antiga casa (un celler, un estable, un sala amb eines per treballar la pedra seca i unes antigues sitges), son visitables mitjançant visita guiada:

Tota pedra fa paret, la pedra seca a Catalunya | Exposició permanent

Creada amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

Visita guiada al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca

Visita guiada a l’exposició permanent de la pedra seca i al soterrani de l’edifici: La sala amb les eines del treball amb la pedra, el celler, l’estable i les sitges reutilitzades.
Durada: 45 minuts
Preu: 3 € per persona

Visita al centre d’interpretació inclosa en la majoria de rutes guiades pel municipi.

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca és un espai segur, per veure les novetats de les mesures de seguretat i higiene vigents consulteu aquí o el resum de les mesures aquí.

Reserves i punt d’inici de les visites

Totes les visites guiades comencen des del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, coneix el nostre horari i on es troba. Podeu fer-les venint durant el nostre horari habitual, aconsellem reservar la visita amb antelació mitjançant WhatsApp (646 322 000), enviant un correu electrònic a centrepedraseca@gmail.com o trucant al telèfon 646 322 000. La resta de dies de la setmana sols es pot fer visita guiada reservant-la amb antelació (segons disponibilitat).

Punt d'inici de totes les activitats:
Centre d'Interpretació de la Pedra Seca.
Plaça Vileta 9-11. Torrebesses.

Visita amb possibilitat d’allotjament i/o dinar

Descobreix aquí els allotjaments i restaurants/bars locals. Per a més informació i packs podeu contactar a centrepedraseca@gmail.com.

Preus i tarifes reduïdes

Pitja aquí per conèixer el resum dels preus i les tarifes reduïdes.

Altres serveis

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca disposa d’un espai de botiga amb productes de proximitat com el oli d’oliva verge extra i els fruits secs de Torrebesses. A més disposem de llibres relacionats amb la pedra seca, la història de Torrebesses, la pagesia i de ficció com els llibres resultants dels festivals de Literatura de terror, Torrebesses Tremola. També comptem amb marxandatge de la pedra seca i Torrebesses.

El centre també fa de punt d’informació turística del segrià sec i del municipi.

Activitats per a escoles i centres educatius

Des del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca us oferim visites guiades per a les escoles, adaptades a cada nivell escolar.

•••
Més informació

Cessió de l’espai polivalent

Podeu utilitzar l’espai polivalent de l’exposició permanent per les vostres activitats: com una presentació d’un llibre, una conferència, etc. Consulteu les condicions amb nosaltres.

Premis i reconeixements

Premi a la Millor iniciativa de posada en valor turístic del patrimoni cultural pel Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses als Premis de Turisme Rural Sostenible TuralCat 2019
Veure notícia


Horari

Per venir a visitar-nos, el nostre horari és:

HORARI D’ESTIU
Juny – Octubre
Dissabtes de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h.
Diumenges de 10.00 h a 14.00 h.

HORARI D’HIVERN
Novembre – Maig
Dissabtes de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h.
Diumenges de 10.00 h a 14.00 h.

Dies d’obertura i canvis horaris puntuals o per dates especials:

On trobar-nos

Consulta les pròximes activitats d’agenda